Product SiteDocumentation Site

2.4. Per què la distribució de Debian?

Una vegada que la família Linux ha estat seleccionada, cal triar una opció més específica. Una vegada més, hi ha molts criteris a considerar. La distribució escollida ha de ser capaç d'operar durant diversos anys, ja que la migració d'un a un altre implicaria costos addicionals (encara que menys que si la migració fos entre dos sistemes operatius totalment diferents, com Windows o OS X).
Per tant, la sostenibilitat és essencial i ha de garantir actualitzacions periòdiques i pedaços de seguretat durant diversos anys. El temps d'actualització també és significatiu, ja que, amb tantes màquines per gestionar, Falcot Corp no pot gestionar aquesta operació complexa amb massa freqüència. Per tant, el departament de TI insisteix a gestionar l'última versió estable de la distribució, beneficiant-se de la millor assistència tècnica, i els pegats de seguretat garantits. En efecte, les actualitzacions de seguretat generalment només estan garantides per una durada limitada en versions més antigues d'una distribució.
Finalment, per raons d'homogeneïtat i facilitat d'administració, la mateixa distribució ha de funcionar en tots els servidors i els ordinadors d'oficina.

2.4.1. Distribucions comercials i guiades per la comunitat

Hi ha dues categories principals de distribucions de Linux: comercials, i impulsades per la comunitat. Les primeres, desenvolupades per empreses, es venen amb serveis de suport comercial. Les segones es desenvolupen d'acord amb el mateix model de desenvolupament obert que el programari lliure del qual estan compostes.
Per tant, una distribució comercial tendirà a publicar noves versions amb major freqüència, per a millorar les actualitzacions del mercat i els serveis associats. El seu futur està directament connectat amb l'èxit comercial de la seva empresa, i moltes ja han desaparegut (Caldera Linux, StormLinux, Mandriva Linux, etc.).
Una distribució comunitària no segueix cap planificació sinó la seva pròpia. Igual que el nucli de Linux, es publiquen noves versions quan són estables, mai abans. La seva supervivència està garantida, sempre que tingui suficients desenvolupadors individuals o empreses de tercers que li donin suport.
Una comparativa de diverses distribucions Linux va portar a l'elecció de Debian per diverses raons:
  • És una distribució comunitària, amb el desenvolupament assegurat independentment de qualsevol restricció comercial; els seus objectius són, per tant, essencialment de naturalesa tècnica, que semblen afavorir la qualitat general del producte.
  • De totes les distribucions comunitàries, és la més significativa des de moltes perspectives: en nombre de col·laboradors, nombre de paquets de programari disponibles, i anys d'existència contínua. La mida de la seva comunitat és un testimoni incontestable de la seva continuïtat.
  • Estadísticament, es publiquen noves versions cada 18 a 24 mesos, i estan suportades durant 5 anys, un cronograma que és adequat per als administradors.
  • Una enquesta a diverses empreses de serveis franceses especialitzades en programari lliure ha demostrat que totes proporcionen assistència tècnica per a Debian; també és, per a moltes d'elles, la seva distribució escollida internament. Aquesta diversitat de proveïdors potencials és un actiu important per a la independència de Falcot Corp.
  • Finalment, Debian està disponible en una multitud d'arquitectures, incloent ppc64el per a processadors OpenPOWER; per tant, serà possible instal·lar-lo en els últims servidors IBM de Falcot Corp.
Un cop s'ha triat Debian, cal decidir quina versió s'ha d'utilitzar. Vegem per què els administradors han triat Debian Bullseye.