Product SiteDocumentation Site

Predgovor

Linux snaga raste godinama, te njegova rastuća popularnost privlači sve više korisnika. Prvi korak na tom putu je odabir distribucije. To je važna odluka, jer svaka distribucija ima svoje posebnosti, te se troškovi kasnijih migracija mogu biti izbjeći ukoliko je pravi izbor donesen već na početku.
Debian GNU/Linux je "generička" Linux distribucija koja odgovara većini korisnika. Svrha ove knjige je prikazati sve njegove aspekte tako da možete donijeti odluku prilikom odabira.

1. Zašto ova knjiga?

Tijekom godina Linux je sakupio dovoljno medijske pažnje, ista najviše koristi distribucijama koja su podržane realnim marketingom - drugim riječima, onim od strane tvrtki (Ubuntu, Red Had, SUSE, itd.). No Debian je daleko više nego na marginalnoj distribuciji, više studija je pokazalo da je Debian najraširenija platforma korištena na serverima i osobnim računalima. Ovo je prva po redu platforma korištena danas, pogotovo za web poslužitelje.
Svrha ove knjige je da vam pomogne otkriti ovu distribuciju. Cilj nam je podijeliti naše znanje koje smo sakupljali od trenutka kada smo pristupili projektu kao developeri i kontributori 1998 (Raphaël) te 2000 (Roland). Uz malo sreće, naš entuzijazam će preći i na vas, te nam se možda i pridružite…
Prvo izdanje knjige (2004) je popunilo prazninu: bilo je to prvo francusko izdanje fokusirano isključivo na Debian. U to vrijeme, veliki broj knjiga na francuskom i engleskom je napisano na tu temu.Nažalost skoro niti jedna kasnije nije ažurirana, tijekom godina situacija je došla do stupnja da imamo vrlo malo kvalitetnih knjiga o Debian sustavu. Nadamo se da će ova knjiga, koja je započela novi život prijevodom na engleski (te na ostale jezike prevedene sa engleskog), popuniti prazninu te pomoći korisnicima.