Product SiteDocumentation Site

Forord

Linux har i en rekke år samlet styrke, og den økende populariteten gjør at flere og flere brukere bytter over. Første skrittet på veien er å velge en distribusjon. Dette er en viktig beslutning, fordi hver distribusjon har sine egne særegenheter, og fremtidige migreringskostnader kan unngås hvis det riktige valget gjøres fra start.
Debian GNU/Linux er en «generisk» Linux-distribusjon som passer de fleste brukere. Formålet med denne boken er å vise allsidigheten, slik at du kan ta en informert avgjørelse når du velger.

1. Hvorfor denne boken?

Linux har fått en god del pressedekning gjennom årene. Mest til fordel for distribusjoner med en markedsavdeling i ryggen - med andre ord selskapsstøttede distribusjoner (Ubuntu, Red Hat, SUSE, Mandriva, og så videre). Men Debian er langt fra å være en marginal distribusjon. Flere studier har i løpet av årene vist at den er mye brukt både på tjenere og på stasjonære datamaskiner. Dette gjelder særlig for nettjenere der Debian er den ledende Linux-distribusjonen.
Hensikten med boken er å hjelpe deg å oppdage denne distribusjonen. Vi håper å dele den erfaringen vi har samlet etter at vi ble med i prosjektet som utviklere og bidragsytere i 1998 (Raphaël) og 2000 (Roland). Med litt hell, vil vår entusiasme være smittsom, og kanskje du en gang i fremtiden slår deg sammen med oss …
Den første utgaven av denne boken (i 2004) bidro til å fylle et stort hull. Den var den første franskspråklige boken som utelukkende fokuserte på Debian. På den tiden var det mange andre bøker skrevet om emnet både på fransk og engelsk. Dessverre ble nesten ingen av dem oppdatert, og gjennom årene har situasjonen glidd tilbake til da det var svært få gode bøker om Debian. Vi håper at denne boken, som fikk et nytt liv da den ble oversatt til engelsk (og flere oversettelser fra engelsk til ulike andre språk som norsk), vil fylle dette gapet, og hjelpe mange brukere.