Product SiteDocumentation Site

9.4. Adminstrationsgränssnitt

Det kan ibland vara intressant att använda ett grafiskt gränssnitt för administration. En administratör behöver nödvändigtvis inte känna till alla konfigurationsdetaljer för alla deras tjänster, och har kanske inte alltid tid att titta efter i dokumentationen. Ett grafiskt administrationsgränssnitt kan därför påskynda tillkomsten av en ny tjänst. Det kan också underlätta tjänstekonfigurationer som är svåra att konfigurera.
Ett sådant gränssnitt är endast en hjälp, och inte ett självändamål. En administratör måste hursomhelst mästra dess egenskaper för att förstå hur det går att jobbar runt potentiella problem.
Eftersom inga gränssnitt är perfekta kan du lockas av flera olika lösningar. Det bör undvikas om möjligt, eftersom olika verktyg ibland är inkompatibla i deras arbetsmetoder. Även om de alla strävar efter att vara flexibla och försöker anpassa konfigurationsfilen som en enskild referens, kan de inte alltid integrera externa ändringar.

9.4.1. Administrera över ett webbgränsnitt: webmin

Det här är, utan tvekan, ett av de mest lyckade admistrationsgränssnitten. Det är ett modulärt system skött genom en webbläsare, och täcker ett brett omfång av områden och verktyg. Vidare så är det internationaliserat och finns tillgängligt i många språk.
Webmin dashboard

Figur 9.5. Webmin dashboard

Sadly, webmin is no longer part of Debian. Its Debian maintainer removed the packages created because they no longer had the time required to maintain them at an acceptable quality level. Nobody has officially taken over, so Debian does not provide the webmin package.
Det finns dock ett inofficiellt paket distribuerade på webbplatsen webmin.com. I motsats till det ursprungliga Debianpaketet är detta paket monolitiskt; alla dess konfigurationsmoduler installeras och aktiveras som standard, även om motsvarande tjänst inte är installerade på maskinen.
Webmin används genom ett webbgränssnitt, men det kräver inte att Apache installeras. I princip har programmet sin egen integrerade miniwebbserver. Denna server lyssnar på port 100000 och accepterar säkra HTTP.-anslutningar.
Inkluderade moduler täcker ett brett omfång av tjänster:
  • all base services: creation of users and groups, management of crontab files, service scripts/files, viewing of logs, etc.
  • bind: DNS-serverkonfiguration (namntjänst);
  • postfix: SMTP-serverkonfiguration (e-post);
  • network services: configuration of the xinetd super-server;
  • disk quota: user quota management;
  • dhcpd: DHCP-serverkonfiguration;
  • proftpd: FTP-serverkonfiguration;
  • samba: Samba fileserverkonfiguration;
  • software: installation eller borttagning av program från Debianpaket och systemuppdateringar.
Administrationsgränssnittet är tillgängligt i en webbläsare http://localhost:10000. Se upp! Inte alla moduler är direkt användbara. Ibland måste de konfigueras genom att ange platserna för de motsvarande konfigurationsfiler och en del exekverbara filer (program). Ofta kommer systemet att fråga dig när det misslyckas med att aktivera en begärd modul.

9.4.2. Konfigurera paket: debconf

Many packages are automatically configured after asking a few questions during installation through the Debconf tool. These packages can be reconfigured by running dpkg-reconfigure -plevel package.
I de flesta fall är dessa inställningar ganska enkla; endast ett par viktiga variabler i konfigurationsfilen ändras. Dessa variabler är ofta grupperade mellan två linjer så att omkonfiguration av paketet endast omfattar det stänga området. I andra fall, kommer omkonfiguration att ändra någonting om skriptet upptäcker en manuell modifikation av konfigurationsfilen, för att kunna bevara dessa mänskliga ingrepp (eftersom skriptet inte kan försäkra att dess egna ändringar inte kommer att störa befintliga inställningar).