Product SiteDocumentation Site

Pròleg

Em complau tenir l'oportunitat de donar-te la benvinguda a Debian i al Manual de l'Administrador de Debian. Molta gent ha triat Debian: al voltant del 10% dels servidors web d'Internet funcionen amb Debian. Quan s'inclouen els sistemes operatius basats en Debian, el nombre s'apropa al 20%. Debian va ser escollit com el sistema operatiu per a l'Estació Espacial Internacional. Sigui en una investigació científica capdavantera o sigui en un projecte per a conrear aliments fent front a la contaminació, Debian s'usa per a fer rutllar els ordinadors que ho fan possible.
Per què Debian es atractiu per a grans corporacions, investigadors, activistes i aficionats? Crec que la resposta està en la flexibilitat de Debian i en la seva comunitat.
Debian és flexible. Sí, proporciona un excel·lent sistema operatiu de propòsit general a punt per a ser usat. També proporciona les eines per a personalitzar Debian per a qualsevol entorn en què us trobeu treballant. Sigui al núvol o en arquitectura de contenidor, en un gran conjunt d'estacions de treball, en ordinadors individuals, o en un dispositiu, Debian proporciona la flexibilitat per treballar bé en aquests entorns. Hi trobareu les eines i exemples que calen per cobrir les vostres necessitats.
La comunitat Debian és lloc de trobada per a individus i interessos diversos: programadors de les més grans empreses treballen al costat de voluntaris, investigadors i usuaris. Ja siguin experts en seguretat, desenvolupadors web, programadors o arquitectes de sistemes, tots hi som representats. Tu pots formar part d'aquesta comunitat. Allà on trobis una manera de fer Debian millor, la teva contribució serà benvinguda.
Ens ajuntem per a produir un sistema operatiu de primera categoria. Cap empresa controla Debian; l'agenda de ningú determina la nostra feina. Ans al contrari, cadascú de nosaltres té la capacitat de millorar Debian en la forma que ens interessa. Gràcies per fer una ullada a allò que hem creat. Espero que t'agradi.
Aquest llibre és una excel·lent manera d'explorar Debian. L'he estat recomanant durant anys a amics que volien aprendre més sobre Debian, i estic content de tenir l'oportunitat de recomanar-lo de manera més àmplia. Aquest manual està escrit i mantingut per membres veterans de la comunitat Debian. Alguns dels que estan treballant per desenvolupar el sistema operatiu s'han reunit per ajudar-te a entendre'l. I, per suposat, aquest llibre és desenvolupat usant un procés comunitari similar al propi de Debian amb el mateix èmfasi en la llibertat.
Agost de 2019
Sam Hartman (Líder del Projecte Debian)