Product SiteDocumentation Site

Prefaci

Des de fa ja uns anys, el Linux ha anat adquirint cada cop més força, i la seva encara creixent popularitat duu a cada cop més usuaris a fer el salt. La primera passa en aquest camí és el triar una distribució. Aquesta és una decisió important perquè cadascuna té les seves peculiaritats i una tria correcta des del principi pot evitar futurs costos de migració.
Debian GNU/Linux és una distribució de Linux «genèrica» que s'ajusta a la majoria d'usuaris. El propòsit d'aquest llibre és mostrar les seves nombroses vessants de manera que puguis prendre una decisió fonamentada a l'hora de triar.

1. Per què aquest llibre?

El Linux ha gaudit d'una gran cobertura mediàtica en el temps i està creixent immensament, gràcies per exemple a la popularització dels servidors virtuals, els sistemes empotrats i l'ús de la intel·ligència artificial; això beneficia sobretot a les distribucions que tenen el suport d'un departament de marketing real — en altres paraules: les distribucions fomentades per empreses (Ubuntu, Red Hat, SUSE, etc.). No obstant això, Debian és lluny de ser una distribució marginal; molts estudis han mostrat durant anys que és usada àmpliament tant en servidors com en ordinadors d'escriptori. Això és particularment cert amb els servidors web, on Debian i Ubuntu són les distribucions capdavanteres.
El propòsit d'aquest llibre és ajudar-te a descobrir aquesta distribució. Esperem compartir l'experiència que hem acumulat des de que ens vam unir al projecte com a desenvolupadors i contribuïdors el 1998 (Raphaël) i 2000 (Roland). Amb sort, el nostre entusiasme serà contagiós i potser tu també t'uneixis a nosaltres algun dia…
La primera edició d'aquest llibre (el 2004) va servir per omplir un buit: fou el primer llibre en francès que es va centrar exclusivament en Debian. En aquell moment es van escriure molts altres llibres sobre Debian, tant per a lectors francesos com anglesos. Malauradament pràcticament cap va ser actualitzat i amb els anys es va tornar a una situació on hi havia pocs bons llibres sobre Debian. Esperem que aquest llibre, que ha recobrat una nova vida amb la traducció a l'anglès (i d'aquest a moltes traduccions a altres llegües) ompli aquest buit i ajudi a molts usuaris.