Product SiteDocumentation Site

13.10. Sanntidskommunikasjonsprogramvare

Debian tilbyr et bredt spekter av Real-Time Communications (RTC) klientprogramvare. Oppsettet av RTC-tjenere er drøftet i Seksjon 11.8, «Sanntids kommunikasjonstjenester». I SIP-terminologi er et klientprogram eller enhet også referert til som en brukeragent.
Hver klientapplikasjon har ulik funksjonalitet. Enkelte programmer er mer praktiske for intensive samtalebrukere, mens andre programmer er mer stabile for nettkamerabrukere. Det kan være nødvendig å teste flere programmer for å identifisere de som er mest tilfredsstillende. En bruker kan til slutt bestemme at de trenger mer enn ett program, for eksempel en XMPP-applikasjon med meldingstjeneste for kunder, og et IRC-program for samarbeid med nettsamfunn.
For å maksimere muligheten for brukerne til å kommunisere med resten av verden er det anbefalt å sette opp både SIP- og XMPP-klienter, eller en enkelt klient som støtter begge protokollene.
Standard GNOME-skrivebord inkluderer Empathy kommunikasjonsklient. Empathy kan støtte både SIP og XMPP. Det støtter lynmeldingstjeneste (IM), tale og video. KDE-skrivebordet har KDE Telepathy, en kommunikasjonsklient basert på de samme underliggende Telepathy API-er som brukes av GNOME Empathy-klienten.
Populære alternativer til Eempathy/Telepathy omfatter Ekiga, Jitsi, Linphone, Psi og Ring (tidligere kjent som SFLphone).
Noen av disse programmene kan også samhandle med mobile brukere som bruker apper som Lumicall på Android.
Real-Time Communications Quick Start Guide (Hurtigstartveileder til sanntidskommunikasjon) har et kapittel øremerket for klientprogrammer.
Debians utviklere opererer/driver en community SIP-tjeneste på rtc.debian.org. Community vedlikeholder en Wiki med dokumentasjon om hvordan sette opp mange av klientprogrammene i Debian-pakken. Wikiens artikler og skjermbilder er en nyttig ressurs for alle som setter opp en tilsvarende tjeneste på sitt eget domene.