Product SiteDocumentation Site

13.9. Å emulere Windows: Wine

Til tross for all den tidligere nevnte innsats, er det fortsatt en rekke verktøy uten et tilsvarende Linux-program, eller der den originale versjonen er absolutt nødvendig. Det er der Windows-emuleringssystemer er hendige. Den mest kjente blant dem er Wine.
Imidlertid bør man huske på at dette bare er en av flere løsninger, og problemet kan også løses med en virtuell maskin eller VNC; begge disse løsningene er detaljert i sidestolpene ALTERNATIV Virtuelle maskiner og ALTERNATIV Windows Terminal Server, eller VNC.
La oss starte med en påminnelse: Emulering tillater kjøring av et program (utviklet for et målsystem) i et annet vertssystem. Emuleringsprogrammer bruker vertssystemet der programmet kjører, til å etterligne de nødvendige funksjonene i målsystemet.
Nå, la oss installere de nødvendige pakkene (ttf-mscorefonts-installer som er i contrib-seksjonen):
# apt-get install wine ttf-mscorefonts-installer
På et 64-bit system (amd64), hvis Windows-programmene er 32-bit programmer, må du aktivere multi-arch for å kunne installere wine32 fra i386-arkitekturen (se Seksjon 5.4.5, «Støtte for multiarkitektur»).
Brukeren må deretter kjøre winecfg, og sette opp hvilke (Debian-)steder som er lagt til hvilke (Windows-)stasjoner. winecfg har noen tilregnelige/standard feil, og kan automatisk oppdage noen flere stasjoner; merk at selv om du har et dobbeltoppstartssystem, bør du ikke peke til C:-stasjonen der Windows-partisjonen er montert i Debian, ettersom Wine sannsynligvis vil overskrive noen av dataene på denne partisjonen, noe som gjør Windows ubrukelig. Andre innstillinger kan beholde deres standardverdier. For å kjøre Windows-programmer må du først installere dem ved å kjøre deres installasjonsprogram (Windows) med Wine, med en kommando som wine .../setup.exe; så snart programmet er installert, kan du kjøre det med wine .../program.exe. Den eksakte plassering av program.exe-filen avhenger av mappen til C:-stasjonen. I mange tilfeller, kjør ganske enkelt wine program, og det vil virke, ettersom programmet vanligvis er installert på et sted der Wine vil se etter det av seg selv.
Merk at du ikke bør stole på Wine (eller tilsvarende løsninger) uten egentlig å teste den aktuelle programvaren: Bare en virkelighetstest vil endelig avgjøre om emuleringen virker som den skal.