Product SiteDocumentation Site

13.9. Programari de comunicacions en temps real

Debian proporciona una àmplia gamma de programari client de comunicacions en temps real (RTC). La configuració dels servidors RTC es discuteix a Secció 11.8, «Serveis de comunicació en temps real». En la terminologia SIP («Session Initiation Protocol») una aplicació client o dispositiu també es coneix com a agent usuari.
Cada aplicació client varia en la funcionalitat. Algunes aplicacions són més convenients per als usuaris intensius de xat, mentre que altres aplicacions són més estables per als usuaris de càmera web. Pot ser necessari provar diverses aplicacions per identificar les que s'adiuen més. Un usuari pot decidir finalment que es necessita més d'una aplicació, per exemple, una aplicació XMPP per a la missatgeria amb clients i una aplicació IRC per a la col·laboració amb algunes comunitats en xarxa.
Per maximitzar la capacitat dels usuaris de comunicar-se amb el món més ampli, es recomana configurar ambdós clients SIP i XMPP, o un sol client que suporti els dos protocols.
L'escriptori GNOME per defecte suggereix el client de comunicacions Empathy. L'Empathy pot suportar tant SIP com XMPP. Permet la missatgeria instantània (IM), la veu i el vídeo. El projecte KDE proporciona el KDE Telepathy, un client de comunicacions basat en les mateixes APIs de Telepathy subjacents utilitzades pel client de GNOME Empathy.
Les alternatives més populars a Empathy/Telepathy inclouen Ekiga, Linphone, Psi, Jitsi i Jami (anteriorment conegut com a Ring).
Jitsi no requereix cap client més que un navegador web. Admet trucades xifrades i hi ha una llista enorme d'instàncies públiques. No hi ha cap paquet oficial de Debian per a Jitsi, però es pot descarregar des del seu lloc web oficial.
Algunes d'aquestes aplicacions també poden interaccionar amb usuaris mòbils utilitzant aplicacions com Lumicall en Android.
La «Real-Time Communications Quick Start Guide» o “guia d'inici ràpid en comunicacions en temps real” té un capítol dedicat al programari client.