Product SiteDocumentation Site

13.3. Grafiske skrivebord

Det frie grafiske skrivebordfeltet er dominert av to store programvaresamlinger: GNOME og KDE. Begge er svært populære. Dette er et temmelig sjeldent eksempel i den fri programvareverdenen; for eksempel har Apache nett-tjener svært få av samme type.
Denne delingen er forankret i historien. KDE var det første grafiske skrivebordsprosjektet, men det valgte Qts grafiske verktøykasse, et valg som ikke var akseptabelt for et stort antall utviklere. Qt var ikke fri programvare på den tiden, og GNOME ble startet basert på verktøykassen GTK+. I mellomtiden ble Qt fri programvare, men prosjektene ble ikke slått sammen, og utviklet seg i stedet parallelt.
GNOME og KDE arbeider fortsatt sammen under FreeDesktop.org-paraplyen. Prosjektene samarbeidet om å definere standarder for interoperabilitet på tvers av applikasjoner.
Å velge «beste» grafiske skrivebord er et følsomt tema som vi foretrekker å styre klar av. Vi vil bare beskrive de mange mulighetene, og gi noen tips for videre tenking. Det beste valget vil være det du gjør etter litt eksperimentering.

13.3.1. GNOME

Debian Jessie inkluderer GNOME version 3.14, som kan installeres med en enkel apt-get install gnome (Det kan også installeres ved å velge oppgaven «Debian desktop environment»).
GNOME er bemerkelsesverdig for sin innsats i brukervennlighet og tilgjengelighet. Fagfolk i design har vært involvert i skrivestandarder og anbefalinger. Dette har hjulpet utviklere til å lage tilfredsstillende grafiske brukergrensesnitt. Prosjektet får også oppmuntring fra store aktører for databehandling, som Intel, IBM, Oracle, Novell, og selvfølgelig, ulike Linux-distribusjoner. Endelig kan mange programmeringsspråk brukes i utvikling av applikasjoner som grensesnitt til GNOME.
GNOME-skrivebordet

Figur 13.1. GNOME-skrivebordet

For administratorer synes GNOME å være bedre forberedt på større utplasseringer. Applikasjonsoppsett er håndtert gjennom GSettings grensesnittet, og dataene lagres i DConf-databasen. Oppsettssinnstillingene kan dermed etterspørres og redigeres med gsettings, og dconf-kommandolinjeverktøy, eller med dconf-editor grafiske brukergrensesnitt. Administratoren kan derfor endre brukernes oppsett med et enkelt skript. Følgende nettsted viser alle opplysninger av interesse for en administrator med oppgave å administrere GNOME-arbeidsstasjoner:

13.3.2. KDE

Debian Jessie inkluderer versjon 4.14 av KDE, som kan bli installert med apt-get install kde-standard.
KDE har hatt en rivende utvikling basert på en veldig praktisk tilnærming. Forfatterne fikk raskt svært gode resultater, noe som tillot dem å bygge en stor brukerbase. Disse faktorene bidro til den samlede prosjektetskvaliteten. KDE er et perfekt modent skrivebordsmiljø med et bredt spekter av applikasjoner.
KDE-skrivebordet

Figur 13.2. KDE-skrivebordet

Etter Qt 4.0-versjonen, er det siste gjenværende lisensproblemet med KDE løst. Denne versjonen ble utgitt under GPL både for Linux og Windows (mens Windows-versjonen tidligere ble utgitt under en ikke-fri lisens). Merk at KDE-programmer utvikles ved hjelp av C ++ språket.

13.3.3. Xfce og andre

Xfce er et enkelt og lett grafisk skrivebord, en perfekt match for datamaskiner med begrensede ressurser. Det kan installeres med apt-get install xfce4. Som GNOME, Xfce er basert på verktøykassen GTK+, og en rekke komponenter er felles for begge skrivebord.
I motsetning til GNOME og KDE, tar Xfce ikke sikte på å være et stort prosjekt. Utover de grunnleggende komponentene i en moderne desktop (filbehandler, vindusbehandler, øktbehandler, et panel for programstartere, og så videre), gir det bare noen få bestemte programmer: en terminal, en kalender (Orage), en bildeviser, en CD/DVD-brenner, en mediespiller (Parole), lydvolumkontroll og en tekstredigerer.
Xfce-skrivebordet

Figur 13.3. Xfce-skrivebordet

Et annet skrivebordsmiljø er LXDE. Det leveres i Jessie, som fokuserer på «lettvekts»aspektet. Det kan installeres ved hjelp av metapakken lxde.