Product SiteDocumentation Site

Capítol 16. Conclusió: el futur de Debian

16.1. Propers desenvolupaments
16.2. El futur de Debian
16.3. El futur d'aquest llibre
La història de Falcot Corp acaba amb aquest darrer capítol, però Debian continua i el futur de ben cert que portarà moltes sorpreses interessants.

16.1. Propers desenvolupaments

Ara que Debian versió 11 s'ha publicat, els desenvolupadors ja tornen a estar ocupats treballant per a la següent versió, anomenada Bookworm
No hi ha cap llista oficial amb tots canvis planificats, i Debian mai fa promeses relatives als objectius tècnics de les següents versions. No obstant això, algunes tendències de desenvolupament i temes de discussió es poden observar, i podem intentar endevinar què pot passar (o no). Alguns dels canvis esperats estan documentats a les notes de publicació de Debian 11:
Més enllà de l'obsolescència habitual d'alguns components de programari, val la pena assenyalar que Debian està en procés de canviar al que es coneix com a sistema de fitxers «merged-usr-filesystem» (o “sistema de fitxers «usr» unificat”): en aquest esquema /bin, /sbin i /lib són enllaços simbòlics que apunten als directoris corresponents de /usr. Això millora la compatibilitat entre tots els sistemes Unix, ens fa més a prop de tenir tots els fitxers subministrats per Debian en un únic directori de nivell superior que fàcilment es pot protegir, fer-ne “instantànies” (o «snapshots») o compartir. Podeu aprendre més sobre els beneficis aquí:
Aquest canvi important no està exempt de crear incidències: dpkg haurà d'aprendre sobre aquests directoris enllaçats, però al mantenidor de dpkg no li agrada la solució tècnica desplegada per Debian i encara no ha fet els canvis necessaris. L'ajuda del comitè tècnic de Debian ja ha estat sol·licitada diverses vegades. La seva última decisió es pot trobar aquí:
apt-key esdevindrà obsolet. La gestió de claus per a repositoris de tercers només ha de dependre de les claus trobades a /etc/apt/trusted.gpg.d o configurades amb Signed-By com es descriu a Secció 6.6, «Comprovació de l'autenticitat d'un paquet».
Per a algunes tasques, la solució de programari predeterminada canviarà. Com a exemple: plocate podria ser un reemplaçament més ràpid i més petit de mlocate. systemd continuarà afegint noves característiques que ajuden a estandarditzar el procés d'arrencada i la gestió del sistema, permetent-nos desfer-nos d'algun altre programari del sistema base.
Per descomptat, tots els principals paquets de programari tindran un canvi de versió important. L'última versió dels diversos escriptoris aportarà una millor usabilitat i noves característiques.
El permís predeterminat dels directoris d'inici serà més restrictiu, permetent només a l'usuari accedir als seus fitxers.
Els desenvolupaments que ja han començat continuaran: per exemple, millorar la “reproduïbilitat” de les compilacions i la seguretat. Amb l'ús generalitzat de la integració contínua i el creixement de l'arxiu (i dels paquets més grans!), les restriccions per les arquitectures publicades seran més difícils de complir i n'hi haurà que seran descartades.