Product SiteDocumentation Site

6.6. Oppgradering fra en stabil distribusjon til den neste

En av de mest kjente funksjonene i Debian er evnen til å oppgradere et installert system fra en stabil utgave til den neste: dist-upgrade - en velkjent frase - har i stor grad bidratt til prosjektets omdømme. Med noen forholdsregler, kan det å oppgradere en datamaskin ta så lite som et par minutter, eller noen få dusin minutter, avhengig av nedlastingshastigheten til pakkebrønnene.

6.6.1. Anbefalt prosedyre

Siden Debian har litt tid for å utvikle seg i perioden mellom stabile versjoner, bør du lese produktmerknadene før du oppgraderer.
I denne seksjonen vil vi fokusere på å oppgradere et Wheezy-system til Jessie. Dette er en stor operasjon på et system; Og som sådan, er det aldri 100 prosent risikofritt, og bør ikke forsøkes før alle viktige data er sikkerhetskopiert .
En annen god vane som gjør oppgradering enklere (og kortere), er å rydde dine installerte pakker, og bare beholde dem som virkelig er nødvendige. Nyttige verktøy for å gjøre dette inkluderer aptitude, deborphan og debfoster (se Seksjon 6.2.7, «Å finne installerte pakker automatisk»). For eksempel kan du bruke følgende kommando, og så bruke aptitudes interaktivmodus for å dobbeltsjekke og fininnstille de planlagte fjerningene:
# deborphan | xargs aptitude --schedule-only remove
Nå for oppgraderingen selv. Først må du endre /etc/apt/sources.list-filen for å fortelle APT om å få sine pakker fra Jessie i stedet for fra Wheezy. Hvis filen bare inneholder referanser til Stable snarere enn til eksplisitte kodenavn, er endringen ikke engang nødvendig, siden Stable alltid refererer til den nyeste versjonen av Debian. I begge tilfeller må databasen med tilgjengelige pakker friskes opp med apt update-kommandoen, eller med oppdateringsknappen (refresh button) i synaptic).
Straks disse nye pakkekildene er registrert, bør du først gjøre en liten oppgradering med apt upgrade. Ved å gjøre oppgraderingen i to trinn, lettes jobben for pakkens styringsverktøy, og sikrer ofte at vi har de nyeste versjonene av disse, som kanskje har akkumulert feilrettinger og forbedringer som kreves for å fullføre hele distribusjonsoppgraderingen.
Straks disse nye pakkekildene er registrert, bør du først gjøre en liten oppgradering med apt full-upgrade, aptitude, eller synaptic. Du bør nøye kontrollere de foreslåtte tiltakene før du bruker dem: Du kan ønske å legge til foreslåtte pakker, eller velge bort pakker som kun er anbefalt og kjente for ikke å være nyttige. I alle fall skal brukergrensesnittet komme opp med et scenario som ender i et sammenhengende og up-to-date Jessie-system. Deretter er alt du trenger å gjøre er å vente mens de nødvendige pakkene er lastet ned, svare på Debconf-spørsmål, og muligens om lokale endringer i oppsettsfiler, og lene deg tilbake mens APT utfører sin magi.

6.6.2. Å håndtere problemer etter en oppgradering

Til tross for Debian vedlikeholderes beste innsats, går en større oppgradering ikke alltid så glatt som du kan ønske deg. Nye programvareversjoner kan være uforenlig med de foregående (for eksempel kan standardopptredene eller dataformatet deres ha endret seg). Dessuten kan noen bug slippe gjennom nåløyet til tross for testfasen som alltid går foran en Debian-utgivelse.
For å foregripe noen av disse problemene kan du installere apt-listchanges-pakken, som viser informasjon om mulige problemer ved begynnelsen av en pakkeoppgradering. Denne informasjonen er utarbeidet av pakkens vedlikeholder, og satt i /usr/share/doc/pakke/NEWS.Debian-filer for å gjøre det enklere for brukerne. Å lese disse filene (eventuelt i apt-listchanges) bør hjelpe deg å unngå uønskede overraskelser.
Du kan noen ganger finne at den nye versjonen av en programvare ikke fungerer i det hele tatt. Dette skjer vanligvis hvis programmet ikke er spesielt populært, og har ikke blitt testet nok: En i siste liten oppdatering kan også innføre regresjoner som bare finnes etter den stabile («stable») utgivelsen. I begge tilfeller er det første å gjøre å se på feilrapportsystemet på https://bugs.debian.org/pakke, og sjekke om problemet allerede er blitt rapportert. Hvis det ikke er, bør du rapportere det selv med reportbug. Hvis det allerede er kjent, er feilrapporten og de tilhørende meldingene vanligvis en utmerket kilde til informasjon om feilen:
  • noen ganger finnes en patch (oppdatering) allerede, og den er tilgjengelig på feilrapporten; du kan deretter lokalt rekompilere en forbedret versjon av den ødelagte pakken (se Seksjon 15.1, «Å bygge en pakke på nytt fra kildekoden»);
  • i andre tilfeller kan brukere ha funnet en løsning på problemet, og delt sin innsikt om det i sine svar til rapporteringen;
  • I atter andre tilfeller, kan en fast pakke ha blitt utarbeidet og offentliggjort av vedlikeholderen.
Avhengig av hvor alvorlig feilen er, kan en ny versjon av pakken bli forberedt spesielt til en ny revisjon av «stable»-utgivelsen. Når dette skjer, blir den forbedrede pakken gjort tilgjengelig i proposed-updates-seksjonen i Debian-speilene (se Seksjon 6.1.2.3, «Foreslåtte oppdateringer»). Den tilsvarende oppføring kan da midlertidig legges til sources.list-filen, og oppdaterte pakker kan installeres med apt eller aptitude.
Noen ganger er den forbedrede pakken ikke tilgjengelig i denne delen ennå, i påvente av en validering av Stable-utgivelsesadministratorne. Du kan kontrollere om det er tilfelle på deres nettside. Pakker oppført der er ikke tilgjengelige ennå, men da vet du i det minste at publiseringsprosessen pågår.