Product SiteDocumentation Site

Kapittel 13. Arbeidsstasjon

13.1. Oppsett av X11-tjeneren
13.2. Tilpassing av det grafiske grensesnittet
13.2.1. Valg av skjermstyrer
13.2.2. Å velge en vindushåndterer
13.2.3. Menyhåndtering
13.3. Grafiske skrivebord
13.3.1. GNOME
13.3.2. KDE og Plasma
13.3.3. Xfce og andre
13.3.4. Andre skrivebordsmiljøer
13.4. E-post
13.4.1. Evolution
13.4.2. KMail
13.4.3. Thunderbird
13.5. Nettlesere (Web browsers)
13.6. Utvikling
13.6.1. Verktøy for GTK+ på GNOME
13.6.2. Verktøy for Qt
13.7. Kontorprogrammer
13.8. Å emulere Windows: Wine
13.9. Sanntidskommunikasjonsprogramvare
Nå når tjenerutrullingen er over så kan administratorene fokusere på installasjon av individuelle arbeidsstasjoner, og lage et typisk oppsett.

13.1. Oppsett av X11-tjeneren

En kort påminnelse: X.org er programvarekomponenten som lar grafiske programmer vise vinduer på skjermen. Den inkluderer en driver som sikrer effektiv bruk av skjermkortet. Funksjonene som tilbys til de grafiske applikasjonene eksporteres gjennom et standard grensesnitt, X11 (Bullseye inneholder versjon X11R7.7).
Nåværende versjoner av X.org er i stand til automatisk å oppdage den tilgjengelige maskinvaren: Dette gjelder skjermkortet og skjermen, samt tastatur og mus; i virkeligheten er det så praktisk at pakken ikke lenger selv lager en /etc/X11/xorg.conf-oppsettsfil.
Tastaturoppsettet er for tiden definert i /etc/default/keyboard. Denne filen brukes både til å sette opp tekstkonsollen og det grafiske grensesnittet, og det håndteres av keyboard-configuration-pakken. Detaljer om å sette opp tastaturet er tilgjengelig i Seksjon 8.1.2, «Oppsett av tastaturet».
Pakken xserver-xorg-core-pakken gir en generisk X-tjener, som brukes av 7.x versjoner av X.org. Denne serveren er modulbasert, og bruker et sett av uavhengige drivere for å håndtere de mange forskjellige typene av skjermkort. Å installere xserver-xorg sørger for at både tjeneren og minst én skjermdriver er installert.
Merk at hvis skjermkortet som er oppdaget ikke håndteres av noen av de tilgjengelige driverne, prøver X.org å bruke driverne vesa og fbdev. VESA er en generisk driver som skal fungere overalt, men med begrensede evner (færre tilgjengelige oppløsninger, ingen maskinvareakselerasjon for spill og visuelle effekter for skrivebordet, og så videre) mens fbdev fungerer på toppen av kjernens framebuffer-enhet. I dag kan X-tjeneren kjøre uten noen administrative rettigheter (dette pleide å være nødvendig for å kunne sette opp skjermen), og loggfilen lagres deretter i brukerens hjemmekatalog i ~/.local/share/xorg/Xorg.0.log, mens det er /var/log/Xorg.0.log for X-tjenere startet med rotrettigheter og for versjoner eldre enn Debian 9 Stretch. Det er i denne loggfilen man får vite hvilken driver som er i bruk. For eksempel viser følgende tekstsnutt hva intel-driveren skriver ut når den er lastet:
(==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
(==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
(==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
(==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
(==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
(II) LoadModule: "intel"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"