Product SiteDocumentation Site

Capítol 13. Estació de treball

13.1. Configuració del servidor X11
13.2. Personalització de la interfície gràfica
13.2.1. Tria d'un gestor de pantalla
13.2.2. Tria d'un gestor de finestres
13.2.3. Gestió de menús
13.3. Escriptoris gràfics
13.3.1. GNOME
13.3.2. KDE i Plasma
13.3.3. Xfce i altres
13.3.4. Altres entorns d'escriptori
13.4. Correu electrònic
13.4.1. Evolution
13.4.2. KMail
13.4.3. Thunderbird
13.5. Navegadors web
13.6. Desenvolupament
13.6.1. Eines per a GTK+ al GNOME
13.6.2. Eines per a les Qt
13.7. Suites d'oficina
13.8. Emulació de Windows: Wine
13.9. Programari de comunicacions en temps real
Ara que el desplegaments de servidors estan llestos, els administradors poden centrar-se en instal·lar les estacions de treball individuals i crear una configuració típica.

13.1. Configuració del servidor X11

Un breu recordatori: X.org és el component de programari que permet a les aplicacions gràfiques mostrar finestres a la pantalla. Inclou un controlador que fa un ús eficient de la targeta de vídeo. Les característiques ofertes a les aplicacions gràfiques s'exporten a través d'una interfície estàndard, X11 (Bullseye conté la versió X11R7.7).
Les versions actuals d'X.org són capaces de detectar automàticament el maquinari disponible: això s'aplica a la targeta de vídeo i el monitor, així com teclats i ratolins; de fet, va tant bé que el paquet ja no crea un fitxer de configuració /etc/X11/xorg.conf.
La configuració del teclat està configurada actualment a /etc/default/keyboard. Aquest fitxer s'utilitza tant per configurar la consola de text com la interfície gràfica, i és gestionat pel paquet keyboard-configuration. Els detalls sobre la configuració de la disposició del teclat estan disponibles a Secció 8.1.2, «Configurar el teclat».
El paquet xserver-xorg-core proporciona un servidor X genèric, tal com l'utilitzen les versions 7.x d'X.org. Aquest servidor és modular i utilitza un conjunt de controladors independents per gestionar els diferents tipus de targetes de vídeo. La instal·lació d'xserver-xorg assegura que el servidor i almenys un controlador de vídeo estan instal·lats.
Tingueu en compte que si la targeta de vídeo detectada no és gestionada per cap dels controladors disponibles, X.org intenta utilitzar els controladors vesa i fbdev. VESA és un controlador genèric que hauria de funcionar a tot arreu, però amb capacitats limitades (menys resolucions disponibles, sense acceleració de maquinari per a jocs ni efectes visuals per a l'escriptori, etc.) mentre que fbdev funciona a sobre del dispositiu «framebuffer» del nucli. Actualment el servidor X pot executar-se sense cap privilegi administratiu (això solia ser necessari per poder configurar la pantalla) i el seu fitxer de registre s'emmagatzema al directori d'inici de l'usuari en /.local/share/xorg/Xorg.0.log mentre que /var/log/Xorg.0.log per a servidors X iniciat amb privilegis d'administrador i per a versions més antigues de Debian 9 Stretch. Aquest fitxer de registre és on cal mirar per saber el controlador que s'està utilitzant actualment. Per exemple, el següent fragment coincideix amb el que el controlador intel emet quan és carregat:
(==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
(==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
(==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
(==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
(==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
(II) LoadModule: "intel"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"